Ce ulei sฤƒ folosesc pentru gฤƒtit?

Spoiler, niciunul.

Uleiurile oxideazฤƒ atunci cรขnd intrฤƒ รฎn contact cu aerul, expuse la lumina soarelui sau cรขnd sunt supuse la temperaturi รฎnalte รฎn timpul gฤƒtitului.

Un exemplu de oxidare pe care รฎl ศ™tim cu toศ›ii este ruginirea fierului.

Acest proces de oxidare are loc ศ™i รฎn corpul nostru รฎncontinuu ศ™i creeazฤƒ “radicali liberi” ce cresc riscul de infarct, cancer ศ™i alte boli. Consum ridicat de grฤƒsimi oxidate afecteazฤƒ celulele creierului, cauzeazฤƒ inflamaศ›ii ศ™i creศ™te riscul de diabet ศ™i boli cardiovasculare.

Grฤƒsimile saturate oxideazฤƒ cel mai greu, deoarece sunt foarte stabile molecular iar aceastฤƒ stabilitate chimicฤƒ le permite sฤƒ se regฤƒseascฤƒ รฎn stare solidฤƒ la temperatura camerei.

Untura, uleiul de cocos ศ™i untul (la temperaturi mai mici) au un conศ›inut ridicat de grฤƒsimi sฤƒturate, ceea ce le face ideale pentru gฤƒtit.

Urmฤƒtorul tip de grฤƒsime pe care รฎl putem folosi pentru gฤƒtit, dar la temperaturi mai joase, sunt grฤƒsimile mono-nesaturate. Din aceastฤƒ categorie fac parte uleiul de mฤƒsline ศ™i uleiul de avocado.

Ultimele pe listฤƒ sunt grฤƒsimile poli-nesaturate, care instabile ศ™i oxideazฤƒ foarte uศ™or ศ™i nu ar trebui folosite pentru gฤƒtit, ci doar presฤƒrate peste salate, desii aศ™ folosii tot ulei de mฤƒsline pentru asta.

Uleiul de floarea soarelui are un conศ›inut relativ ridicat de grฤƒsimi poli-nesaturate (36%), de aceea l-aศ™ evita pe cรขt posibil.

Mi se pare fascinant cฤƒ bunicii ศ™i strฤƒbunicii noศ™trii ศ™i-au dat seama รฎn mod intuitiv, de-a lungul a multor generaศ›ii, ce grฤƒsimi sฤƒ foloseascฤƒ, untura ศ™i untul fiind primele pe listฤƒ. Iar nouฤƒ ne-a luat o singurฤƒ generaศ›ie sฤƒ stricฤƒm aceste obiceiuri bune ศ™i sฤƒ le รฎnlocuim cu tot felul de grฤƒsimi vegetale pseudo sฤƒnฤƒtoase, cea mai rea dintre ele fiind margarina.

Aceศ™tia sacrificau animalele mai mari รฎn perioada iernii, de Crฤƒciun, fiindcฤƒ neavรขnd frigider, doar iarna puteau depozita carnea pe o perioada mai lungฤƒ.

Grฤƒsimea animalelor o topeau ศ™i fฤƒceau unturฤƒ, pe care o puteau folosii de-a lungul anului, fฤƒrฤƒ sฤƒ fie nevoie de frigider. Untura nu se stricฤƒ uศ™or tocmai datoritฤƒ structurii sale moleculare stabile, ce nu-i permite sฤƒ oxideze uศ™or.

Sunt norocos cฤƒ pฤƒrinศ›ii ศ™i bunicii mei รฎncฤƒ mai practicฤƒ aceste obiceiuri. Sper cฤƒ ศ™i ai tai!

Previous postNext post