𝐌𝐚̂𝐧𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐞 𝐥𝐢𝐭𝐨𝐫𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐬𝐜

Am fost recent pe litoralul nostru și am fost șocat de câți oameni se lupta cu kilogramele în plus. Estimez că 70-80% din adulți erau supraponderali, aveau burtică de “bere” sau exces de grăsime. O bună parte din ei se chinuiau să meargă, în parte datorită greutății, dar cel mai probabil datorită durerilor de articulații.

Și nu e vina oamenilor pentru situația în care se află, ci a informațiilor complet eronate pe care le aud peste tot, la TV, pe internet sau în societate.

Litoralul era plin de fastfood, clătite, gogoși, porumb fiert, fructe (nu legume) și bere.

La autoserviri ai impresia că mănânci ceva mai sănătos, tradițional, la un preț decent, dar defapt te alegi tot cu junk food.

Foarte multă carne de proastă calitate, gătită în mult ulei de floarea soarelui, posibil reciclat.

Hamsia și păstrăvul erau scufundate în același ulei dăunător de aveai impresia că sunt împăiate.

Până și grătarul pe care se făceau fripturile era inundat în ulei.

Legumele erau inexistente, iar dacă erau totuși incluse în meniuri, înotau în ulei.

Din lipsă de alte opțiuni m-am mulțumit cu o varză amestecată cu kaizer sintetic (cine știe din ce o fi făcut și câți conservanți și antibiotice conține), coaste la grătar și salată de varză și sfeclă.

Restaurantele și autoservirile gătesc ce vor clienții, iar oamenii își doresc mâncăruri “tradiționale sănătoase” de care aud în stânga și-n dreapta: mămăliguță cu brânză, multe fructe, multe cereale și făinoase, puține grăsimi sănătoase și multe grăsimi inflamatorii, foarte multe proteine din cărnuri de proastă calitate.

Iar dacă aduni toate aceste otrăvuri la micul dejun, prânz și cină, plus o clătită, o gogoașă și 1-2 beri sau sucuri pe plajă, descoperi motivul epidemiei de obezitate și diabet din ziua de azi.

Privesc această experiență culinară de pe litoralul românesc ca o fereastră spre suferință pentru mulți oameni și o să fac din asta misiunea mea de a informa cât mai mulți oameni despre rolul pe care îl are mâncarea asupra bunăstării noastre și de a atrage atenția asupra pericolelor care se ascund în mâncărurile aparent banale.

Previous postNext post